Драматизм релігійних протистоянь у п’єсі Лесі Українки „Руфін і Прісцілла” - Вірченко, Т. (Інститут літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України, 2007)
Визначено конфлікт між застарілим язичництвом та раннім християнством; охарактеризовано й проаналізовано світоглядні роздвоєння в свідомості головних дійових осіб.