Сезонна динаміка ендогенних цитокінінів і гіберелінів у чорноморської макроводорості Cystoseira barbata (Phaeophyceae) - Веденичова, Н.П.; Васюк, В.А.; Косаківська, І.В. (Український ботанічний журнал, 2015)
Уперше досліджено сезонну динаміку ендогенних цитокінінів і гібереліноподібних речовин у таломах бурої морської макроводорості Cystoseіra barbata (Good. et Wood.) J. Ag. Зміни у вмісті гормонів під час вегетації опосередковано свідчать про можливу роль гіберелінів як регуляторів ростових процесів у макроводорості, та не надають підстав вважати такими цитокініни. Існує вірогідність участі цих 2-х гормонів у регуляції репродуктивних процесів у C. barbata. Високі концентрації цитокінінів і гіберелінів у зимовий період надають змогу рекомендувати зимові штормові викиди водорості як джерело для одержання ефективних біологічних регуляторів росту.