Знахідки Cephalanthera damasonium і Platanthera × hybrida (Orchidaceae) у національному природному парку "Тузловські лимани": стан їхніх популяцій і перспективи збереження - Попова, О.М. (Український ботанічний журнал, 2015)
У штучному лісовому масиві на узбережжі Чорного моря вперше виявлено 2 види орхідей. Це найпівденніша знахідка Cephalanthera damasonium (Mill.) Druce в Україні (без урахування Криму) і перша вказівка Platanthera х hybrida Brіhher на материковій частині України. Популяція C. damasonium налічує 115 рослин, має правобічний онтогенетичний спектр із переважанням генеративних особин, за класифікацією "дельта-омега" є зрілою, з депресивною віталітетною структурою. Генеративні особини утворюють 4,3 +- 0,1 квіток на пагоні. Популяція P. х hybrida складається з 212-ти рослин, вона має правобічний онтогенетичний спектр із переважанням дорослих вегетативних особин, за класифікацією "дельта-омега" є молодою, з депресивно-рівноважною віталітетною структурою. Генеративні особини утворюють 16,7 +- 0,1 квіток на пагоні. Для збереження С. damasonium необхідно закрити територію, на якій вона зростає, для рекреації, а для збереження P. х hybrida слід підтримувати екосистему в сучасному стані.