Теоретичні моделі в аналізі дозових залежностей мутагенної дії мітоміцину с в дослідах на Allium cepa L. - Бариляк, І.Р.; Шкарупа, В.М. (Фактори експериментальної еволюції організмів, 2008)
Досліджували відповідність експериментальних даних дозових залежностей цитогенетичної дії мітоміцину С (в діапазоні концентрацій 0,015•10⁻⁵М – 29,91•10⁻⁵М за умов пролонгованої дії мутагену) в клітинах Allium cepa L. існуючим теоретичним моделям. Показано, що крива доза - мутагенний ефект в діапазоні до виходу кривої на “плато”, адекватно описується моделлю притаманною для дії “одноцентрових” мутагенів: dA/dC = – K(C+ С₀)A, рішенням якої є функція ρ = 1 – е^ – (К₁С + α)². Де А – частка нормальних клітин, ρ – частка аберантних клітин, С – концентрація мутагену, К, К₁ і α – коефіценти. Визначено коефіцент ефективності індукції аберантних клітин мітоміцином С (1,094) та показано відсутність порогу дії мутагену в клітинах Allium cepa L. Завищений очікуваний рівень спонтанного мутагенезу та неадекватність опису дії високих концентрацій мутагену (при виході кривої на “плато”) в цій моделі обумовлені тим, що вона не враховує зменшення мутагенної ефективності на одиницю дози при збільшенні концентрації мітоміцину С. Висловлено припущення, що для аналізу дозових залежностей цитогенетичної дії хімічних мутагенів, необхідним є розробка теоретичних моделей, які врахувують також процеси інтерфазної загибелі та затримки мітозу пошкоджених клітин.