Нове місцезнаходження рідкісного виду Iris pontica (Iridaceae) на Причорноморській низовині та стан його популяції - Попова, О.М.; Рогозін, С.Ю. (Український ботанічний журнал, 2015)
У Березівському районі Одеської області знайдено новий локалітет Iris pontica Zapaі., занесеного до "Червоної книги України". Він лежить у межах Причорноморської низовини і є найпівденнішим у межиріччі Дністер - Дніпро. Ценопопуляція виду займає площу близько 90 м². Вона входить до складу різнотравно типчакового угруповання, в якому виявлено 58 видів квіткових рослин із 22 родин, зокрема 5 видів із "Червоної книги України". За часткою синантропних видів цей фітоценоз є слабосинантропізованим. Популяція сформована 37-ма куртинами розміром від 15 до 90 см у діаметрі (в середньому - 50 - 60 см). Виявлено, що водночас із партикуляцією починається омолодження клонів, і зі збільшенням віку клону цей процес посилюється. За віковим спектром популяція є нормальною та відповідає особливостям, характерним для великого життєвого циклу рослин із невизначено тривалим онтогенезом. Загалом стан популяції виду задовільний, незважаючи на помітний антропогенний тиск.