Сучасний стан синтаксономії та актуальні завдання вивчення піонерної рослинності України - Дубина, Д.В.; Дзюба, Т.П.; Давидов, Д.А.; Ємельянова, С.М. (Український ботанічний журнал, 2015)
Викладена коротка історія синтаксономічного дослідження піонерної рослинності України, розглянуті особливості її складу, фактори територіальної й екологічної диференціації, а також актуальні завдання подальших досліджень. Встановлено, що на території України піонерна рослинність охоплює ценози 76 асоціацій, які належать до 13 союзів, 10 порядків і дев'яти класів. Вона представлена угрупованнями засолених приморських і континентальних екотопів (класи Thero-Salicornietea і Crypsidetea aculeatae), морських кам'янистих пляжів і кліфів (Crithmo-Staticeteа), приморсько-дюнних екосистем (Аmmоphiletea і Cakiletea maritimae), прибережних ділянок континентальних водойм і водотоків (Isöeto-Nano-Juncetea і Bidentetea tripartitae), а також пісків і піщаних степів (Koelerio-Corynephoretea і Festucetea vaginatae). Для всіх класів характерний середньоєвропейський рівень ценотичного багатства, крім Koelerio-Corynephoretea, в якого він нижчий. Встановлено, що факторами територіальної й екологічної диференціації, які також обумовлюють ценотичне багатство угруповань, є: для Thero-Salicornietea і Crypsidetea aculeatae — рельєф місцезростань, тривалість нагінного підтоплення, ступінь засолення ґрунтів і їхній склад; для Crithmo-Staticeteа — ступінь зволоження й засолення субстрату; для Аmmоphiletea — інтенсивність абразивно-акумулятивної діяльності моря, а також тип і щільність субстрату; для Cakiletea maritimae — інтенсивність абразивно-акумулятивної діяльності моря, тип і щільність ґрунтового покриву, вміст сполук азоту; для Isöeto-Nano-Juncetea — характер рельєфу екотопів, склад ґрунтів, потужність і ступінь їхньої аерації, а також рівень залягання ґрунтових вод; для Bidentetea tripartitae — склад ґрунтів і тривалість поверхневого підтоплення; для Koelerio-Corynephoretea — рельєф місцезростань й особливості складу ґрунтів (зокрема, реакція ґрунтового розчину); для Festucetea vaginatae — характер рельєфу, тип ґрунтів, гумусованість, їхня щільність і ступінь розвитку еолових процесів. На сучасному рівні вивчення піонерної рослинності України в повнішому обсязі здійснена лише її синтаксономічна інвентаризація. Відзначається істотна трансформованість піонерної рослинності в Україні та необхідність реалізації відповідних природоохоронних заходів, зокрема створення нових природно-заповідних об'єктів й екологічної реставрації рослинності. Зазначено умови та деякі шляхи вирішення запропонованих й інших завдань з вивчення та збереження піонерної рослинності.