Академік Дмитро Костьович Зеров (до 120-річчя від дня народження) - Партика, Л.Я. (Український ботанічний журнал, 2015)
У статті дано розлогий огляд наукової та науково-організаційної діяльності визначного флористасистематика, академіка АН УРСР Д.К. Зерова. У багатій творчій спадщині вченого автор огляду виокремлює його фундаментальні дослідження сфагнових і печіночних мохів. Упродовж 1921—1923 років як науковий співробітник Комісії з вивчення спорових рослин Д.К. Зеров досліджував сфагнові мохи не лише України, а й інших регіонів СРСР. Розробив типологію боліт і виявив основні фази їхнього розвитку. Отримані результати дали змогу визначити генезис українських боліт, з'ясувати закономірності динаміки їх рослинного покриву під впливом меліорації. Д.К. Зеров був засновником болотознавства в Україні. Учений відомий своїми плідними дослідженнями в галузі палеоботаніки та фітогеографії. У його публікаціях, присвячених споровопилковому аналізу, висвітлюються питання формування й умови розвитку сфагнових боліт України, основні риси післяльодовикової рослинності від періоду максимального зледеніння. У 1963 р. в Інституті ботаніки створюється відділ історії флори та палеоботаніки під керівництвом Д.К. Зерова. Вчений є засновником Бріологічного гербарію Інституту. Від 1946-го і протягом сімнадцяти років Д.К. Зеров очолював Інститут ботаніки АН УРСР, який під його керівництвом виріс у провідний багатогалузевий центр ботанічної науки в Україні. Учений-енциклопедист, блискучий ерудит, видатний педагог, людина глибинної інтелігентності й шляхетної душі, – таким постає перед нами Д.К. Зеров у пропонованому огляді.