Особливості успадкування ознак дикого ячменю у гібридів Hordeum vulgare х Hordeum spontaneum - Шестопал, О.Л.; Махновська, М.Л.; Ігнатова, С.О. (Фактори експериментальної еволюції організмів, 2008)
Показано, що на довжину зернівки гібридів F₁ H. vulgare x H. spontaneum домінуючий вплив чинить материнська форма, тоді як у гібридів F₂ і F₃ цей показник успадковувався за проміжним типом. Встановлено, що умови вирощування рослин не впливають на довжину зернівки ячменю, проте виявлено їх вплив на характер успадкування довжини верхнього міжвузля. Показано, що віддалені гібриди H. vulgare x H. spontaneum F₁ і F₂ здатні до утворення гаплоїдів в культурі пиляків.