Сучасний стан та актуальні завдання охорони піонерної рослинності України - Дубина, Д.В.; Дзюба, Т.П.; Ємельянова, С.М.; Давидов, Д.А. (Український ботанічний журнал, 2016)
Наводиться коротка характеристика особливостей місцезростань піонерної рослинності України. Підкреслюється її унікальність і виняткова функціональна важливість. Вказується, що у зв'язку зі зростанням в умовах екологічного екстремуму піонерна рослинність надзвичайно чутлива до змін абіотичних факторів. Встановлено високий ступінь раритетності її синтаксонів (усі асоціації класів Cakiletea maritimae, Crithmo-Staticetea і більшість Festucetea vaginatae належать до першої категорії охорони). Визначено фактори загроз біорізноманіттю піонерної рослинності, головними з яких є гідротехнічне будівництво, розширення селітебних територій, надмірний розвиток рекреаційної інфраструктури та неорганізованого туризму, функціонування великих портово-промислових агломерацій, а також лісомеліорація на аренах і пасквальне навантаження. Виявлено недостатню представленість піонерної рослинності в об'єктах природнозаповідного фонду України. Сформульовано основні завдання її охорони та збереження.