Нове місцезнаходження Crataegus ucrainica (Rosaceae) в дельті р. Рось - Шевчик, В.Л.; Нікітчук, О.В.; Шевчик, Т.В.; Соломаха, В.А. (Український ботанічний журнал, 2016)
Наведено інформацію про місцезнаходження Crataegus ucrainica A. Pojark., виявлене в центральній частині його ареалу в Середньому Придніпров'ї. Відображено еколого-ценотичні особливості зростання виду в місці впадіння р. Рось у Дніпро поблизу м. Канева (Черкаська обл.). Досліджений локалітет C. ucrainica підтвердив екологічну своєрідність і специфіку цього виду, що свідчить про необхідність здійснення порівняльного морфологічного аналізу наявних гербарних зборів із метою достовірної ідентифікації виду та виявлення його географічних, екологічних і ценотичних особливостей. Підкреслюється нагальна потреба охорони нових локалітетів цього рідкісного виду, занесеного до Міжнародного Червоного списку.