Організація мікрофіламентів цитоскелета в коренях повітряно-водних рослин Sium latifolium (Apiaceae) та Alisma plantago-aquatica (Alismataceae) у процесі формування аеренхіми - Шевченко, Г.В.; Кордюм, Є.Л. (Український ботанічний журнал, 2016)
Наведені результати дослідження організації актинових мікрофіламентів цитоскелета в ростових зонах коренів повітряно-водних рослин Sium latifolium і Alisma plantagoaquatica. Окрім того, розглянуті відмінності формування лізигенної та схизогенної аеренхіми в коренях цих двох видів. Відзначені особливості розміщення мікрофіламентів у клітинах, які оточують порожнини аеренхіми, а саме зміна їхньої топографії у зв'язку з поступовою деградацією клітин. Визначено рівень реактивності форм кисню у коренях рослин та вказано на зв'язок окиснювальних процесів з активністю мікрофіламентів і формуванням аеренхіми. Обговорюється регуляція активності мікрофіламентів, їхня участь у ростових процесах й утворенні порожнин аеренхіми коренів у повітряно-водних і наземних рослин.