Поперечные колебания жидкости в длинном цилиндрическом контейнере с мембраной или упругой пластинкой на свободной поверхности - Троценко, В.А.; Богун, Р.И. (Нелінійні коливання, 2009)
Запропоновано наближенi розв’язки двовимiрних задач гiдропружностi, що описують вiльнi коливання iдеальної рiдини в горизонтально розмiщеному довгому цилiндричному контейнерi з довiльним симетричним поперечним перерiзом, вiльна поверхня якої покрита плоскою мембраною або пружною пластинкою. На конкретних прикладах наведено аналiз отриманих розв’язкiв та результати розрахунку частот i форм коливань механiчної системи, що розглядається.