Характеристика асоціацій Agrostio-Populetum tremulae та Epilobio-Salicetum capreae класу Epilobietea angustifolii для Правобережного Полісся - Хом'як, І.В. (Український ботанічний журнал, 2016)
Наводиться характеристика двох споріднених асоціацій Agrostio-Populetum tremulae і Epilobio-Salicetum capreae классу Epilobietea angustifolii. Вони є однією із проміжних ланок між лучною та лісовою стадіями розвитку рослинного покриву під час автогенних сукцесій. Їхній проміжний характер підтверджується великим видовим багатством флори та наявністю характерних для лучної та лісової рослинності видів. Такі угруповання можна вважати точками біфуркації векторів розвитку рослинних угруповань, де остаточно визначаються його атрактори. Асоціації Agrostio-Populetum tremulae і Epilobio-Salicetum capreae рівномірно поширені по всій території Правобережного Полісся. Їхні регіональні особливості проявляються лише на рівні окремих варіантів. Провідними факторами, що диференціюють асоціацію на субасоціації та варіанти, є ґрунтові та мікрокліматичні умови.