Молекулярно-генетичні дослідження моху Аulacomnium arenopaludosum - Бойко, М.Ф.; Овсієнко, В.М.; Скребовська, С.В. (Український ботанічний журнал, 2016)
Досліджено вторинну структуру ITS2 моху Aulacomnium аrenopaludosum Boiko (визначено шляхом послідовної збірки спіралей H1-H4). Зроблено порівняння анатомо-морфологічної та молекулярно-генетичної будови A. аrenopaludosum з іншими представниками роду Aulacomnium (A. androgynum, A. palustre, A. palustre subsp. іmbricatum). Aulacomnium аrenopaludosum як самостійний вид за комплексом анатомо-морфологічних та еколого-біологічних ознак має багато відмінностей від порівнюваних представників роду. Молекулярно-генетичні дані, отримані за результатами реконструкції вторинної будови ITS2 різних представників роду Aulacomnium, підтверджують видову самостійність Aulacomnium аrenopaludosum. Від A. рalustre він відрізняється наявністю в «стеблах» та петлях двох напівкомпенсаторних змін та чотирьох інделів, від A. palustre subsp. іmbricatum – наявністю однієї напівкомпенсаторної зміни та наявністю п'яти нуклеотидних змін у «стеблах» і петлях, а від A. androgynum – наявністю трьох компенсаторних змін, чотирьох напівкомпенсаторних змінами та шести інделів, змін у «стеблах» і петлях.