Колекція культур мікроводоростей (IBASU-A) як об’єкт національного надбання України - Борисова, О.В.; Царенко, П.М.; Коніщук, М.О. (Український ботанічний журнал, 2016)
Стаття присвячена колекції культур мікроводоростей Інституту ботаніки імені М.Г. Холодного НАН України (IBASU-A), яка у 2013 р. була внесена до реєстру наукових об'єктів, що становлять національне надбання України. Наведено відомості про структуру, таксономічну різноманітність колекції та умови зберігання культур. Охарактеризовано видовий склад, зокрема нових і рідкісних видів для флори України та водоростей з цінними для біотехнології властивостями. На сьогодні у колекції підтримуються приблизно 500 штамів галофільних та прісноводних водоростей, 300 з яких ізольовано з різних регіонів України, а також 270 штамів бактеріальних консортів (усього 1250 одиниць зберігання), що забезпечує проведення наукових і прикладних досліджень надійним матеріалом. Каталог IBASU-A опубліковано в 2014 р. Передбачається збільшення об'єму й різноманітності колекції, паспортизація культур та створення електронної бази даних.