Класифікація рослинності та біотопів: проблеми, рішення, перспективи. Друга Всеукраїнська науково-теоретична конференція - Дідух, Я.П.; Дубина, Д.В.; Чусова, О.О. (Український ботанічний журнал, 2016)
У статті представлені результати роботи Другої Всеукраїнської науково-теоретичної конференції «Класифікація рослинності та біотопів України як наукова основа збереження біорізноманіття», що відбулася 14–15 березня 2016 р. в Інституті ботаніки імені М.Г. Холодного НАН України. Доповіді учасників зібрання були присвячені трьом темам: класифікації рослинності України в контексті підготовки широкомасштабної класифікації рослинності Європи (EuroChecklist) та продромусу рослинності України; створенню синтаксономічної бази даних (UkrVeg) як основи розроблення класифікації рослинності та біотопів України та її інтеграції до European Vegetation Archive (EVA), Global Index of Vegetation-Plot Data base (GIVD); біотопам України, їх класифікації, використанню для функціонування екомережі і збереженню біорізноманітності та протидії впливу негативних наслідків змін довкілля. Конференція виявила низку проблем, які потребують негайного розв'язання. Це – необхідність створення повноцінної бази даних геоботанічних описів рослинності України (UkrVeg), яка б репрезентувала всі класи рослинності, а також уніфікація ключових понять, термінів, визначень, що стосуються біотопів і інших категорій, які суттєво ускладнюють розуміння їхньої суті. Конференція прийняла відповідну резолюцію та накреслила основні напрямки розвитку геоботаніки в Україні.