Нова популяція Sesleria uliginosa (Poaceae) з Опілля (Україна) та загрози її зникнення - Дмитраш-Вацеба, І.І.; Дідух, Я.П.; Шумська, Н.В. (Український ботанічний журнал, 2016)
Досліджено площу, чисельність, вікову структуру популяції Sesleria uliginosa, а також еколого-ценотичні особливості біотопу на Південному Опіллі біля с. Пуків Рогатинського р-ну Івано-Франківської обл. Популяція виявлена на болоті, загальна площа якого 9 га, в долині притоки р. Студений Потік. Вона займає приблизно 1 га та існує у вигляді трьох локусів, поза межами яких рослини трапляються поодиноко. У популяції переважають зрілі генеративні особини, але є також молоді генеративні й прегенеративні. На болоті наявні ділянки з домінуванням Carex davallianа та Сladium mariscus s. l., характерні для союзу Саricion davallianaе, проте Sesleria uliginosa росте поза межами цих синтаксонів у сухіших умовах. Популяція S. uliginosa входить до складу угруповань союзу Molinion caerulaeae порядку Molinietalia. За допомогою синфітоіндикаційного аналізу описів угруповань за участі S. uliginosa встановлено, що в Україні вид росте поза межами кліматичного оптимуму, який припадає на Центральну Європу. Загрозу подальшому існуванню популяції S. uliginosa та популяціям інших раритетних видів рослин становить експансія Solidago canadensis у центральну частину болота в разі його підсихання.