Особливості сезонної динаміки пігментів фотосинтезу у видів роду Pinus (Pinaceae) - Терлига, Н.С. (Український ботанічний журнал, 2016)
У шести видів роду Pinus досліджено вміст фотосинтетичних пігментів і загальна оводненість тканин хвої. Показана їхня динаміка в різних за вологозабезпеченістю умовах літнього періоду. Загальний вміст пігментів у досліджених видів у динаміці по місяцях (червень–серпень) коливався від 0,83 до 2,6 мг/г сирої маси з максимальним його значенням у представників секції Pinus: у червні – у P. pallasiana (1,3 мг/г) і P. sylvestris (1,24 мг/г), у липні – у P. mugo (1,45 мг/г). За умов високої кількості опадів (червень) рівень хлорофілу а в досліджених видів був у 1,2–2,2 рази вищим, ніж у посушливий період (липень–серпень). Максимальні значення загальної оводненості тканин хвої в усіх досліджених видів встановлені при високому рівні середньомісячних опадів. За умов значного дефіциту опадів найбільше зниження загальної оводненості тканин хвої та найменший вміст фотосинтезуючих пігментів були відзначені у P. strobиs (секція Strobus) і P. рonderosa (секція Pseudostrobus).