"Ментальне поле" і феномен "української душі" у романі "Гори говорять!" Уласа Самчука - Бородіца, С.; Вашків, Л. (Філологічний дискурс, 2015)
У статті аналізуються особливості художнього мислення автора у романі «Гори говорять!» крізь призму історіософських і ментальних чинників, зокрема синтез реалістичного моделювання історичної дійсності й осмислення психологічних деформацій українця у складних політичних, соціальних, духовних зламах ХХ ст.