Художньо-стильові включення євангельських сюжетів у побудову роману Федора Достоєвського "Брати Карамазови" - Пірошенко, С. (Філологічний дискурс, 2015)
У статті розглядаються домінантні аспекти трансформації євангельських сюжетів та образів, особливості їх функціонування у сучасному літературному контексті, звернено увагу на розширення та видозмінення біблійського жанру та біблійського героя. Досліджується багатозначність традиційних сюжетів, образів та мотивів, подано процес творчої літературної обробки у різноманітні структурно-змістові звʼязки у творчості Федора Достоєвського. У новому варіанті формуються оригінальні семантичні одиниці роману автора «Брати Карамазови». Встановлено, що звернення до біблійської теми у системі поетики роману Федора Достоєвського, вплетіння біблійних афоризмів у мовну організацію твору складають найважливішу канву євангельського сюжету у даному творі. На конкретних прикладах аналізується образність роману «Брати Карамазови» з позиції біблійних аналогій, передусім встановлена присутність у творі власне євангельських образів та текстів. Так, спостереження над художньою формою роману через біблійний образ дає можливість відобразити уявлення про людину та метафізичне розуміння її природи.