Трансформація різдвяної семантики як засіб художнього моделювання антисвіту в українській малій прозі ХХ ст. - Ленська, С. (Філологічний дискурс, 2016)
У статті досліджено жанрово-структурні модифікації різдвяного оповідання, що були зумовлені зміною семантики образу Різдва в українській літературі ХХ ст. На матеріалі маловідомих творів українських письменників, зокрема еміграційних, з’ясовані тематичні домінанти та художні особливості оповідань і новел, маркованих як різдвяні. Уведено в науковий обіг окремі зразки новелістики Клима Поліщука, Василя Софроніва-Левицького, Ольги Горянки, Зосима Дончука, Петра Волиняка. Доповнено наукові уявлення про творчість Докії Гуменної та Олени Звичайної. Уточнено жанрову специфіку різдвяного оповідання, функціонування різдвяної образності, яка відіграла важливу роль у розкритті антигуманної сутності сталінської політичної системи. Семантика Різдва у творах різко контрастувала із зображеною дійсністю, виконуючи викривально-критичну функцію.