Проблема патріотизму і зрадництва в драмі Івана Карпенка–Карого "Сава Чалий" - Миринюк, Н.; Ружицька, Н. (Філологічний дискурс, 2016)
У статті йдеться про внесок І. Карпенка-Карого у відтворення історичного минулого України, підкреслюється актуальність порушених у драматичних творах митця проблем етичного і морального характеру в умовах сьогодення, зокрема проблеми патріотизму і зрадництва, розкривається підґрунтя зради історичного діяча на прикладі діяльності Сава Чалого (трагедія «Сава Чалий»), відзначається оригінальність трактування драматургом цього образу: він змальований не вродженим егоїстом, не користолюбним зрадником, а людиною, здатною усвідомлювати приреченість своїх дій.