К динамике струнного генератора: эффект запаздывания в нелинейной обратной связи - Кореневский, Д.Г.; Пилькевич, А.М. (Нелінійні коливання, 2008)
Дослiджено вплив запiзнення у зворотному зв’язку на коливальнi характеристики (амплiтуду i частоту) струнного генератора, який, як вiдомо, працює в автоколивальному режимi i входить до складу струнного акселерометра — приладу, призначеного для вимiрювання прискорень балiстичних ракет i ракет-носiїв космiчних апаратiв та iнших об’єктiв, що рухаються. Математичну модель динамiки струнного генератора подано у виглядi квазiлiнiйного гiперболiчного рiвняння другого порядку iз сталим запiзненням по однiй iз незалежних змiнних (часу). Для аналiзу математичної моделi використано одночастотний асимптотичний метод нелiнiйної механiки Крилова – Боголюбова – Митропольського (його 1- та 2-е наближення). Показано, що збiльшення запiзнення в пiдсилювачi нелiнiйного зворотного зв’язку знижує частоту автоколивань i через це перетворює струнний генератор в низькочастотний прилад.