"Земля" як базовий концепт "карпатського тексту" Василя Герасим’юка - Лаюк, М. (Філологічний дискурс, 2016)
У статті концепт «земля» розглядається як базовий для «карпатського тексту» Василя Герасим’юка. Визначено культурологічні й аксіологічні конотації концепту, а також специфіку його розуміння у авторській свідомості. З’ясовано, що статус «землі» вказує на початок нової «космогонії»: світ, як завжди, почнеться зі слова. Концепт «земля» у Герасим’юка корелює з концептом «слово». «Оновлення» й «утвердження» «землі» станеться через онтологізацію слова, видобутого з її глибин, зі «склепу» історії. Стаючи фрагментом поетичного світу автора, концепт асоціюється з основними темами його творчості.