Функціонування прецедентних феноменів в історичному дискурсі кінця ХХ – початку ХХІ ст. - Крищук, В. (Філологічний дискурс, 2016)
У статті розглянуто прецедентний текст на тлі історичного дискурсу, проаналізовано особливості його використання в текстах художньої історичної прози. Уточнено сутність поняття «дискурсивний маркер». Здійснено аналіз досліджень щодо функціонування прецедентних феноменів у дискурсах різних типів, їх особливостей. Розглянуто підходи дослідників до класифікації прецедентних феноменів. Прослідковано функціонування прецедентних феноменів у текстах історичної прози для характеристики оцінки. З’ясовано умови функціонування прецедентних феноменів в іронічному тексті. Зосереджено увагу на способах репрезентації прецендентних текстів в історичному дискурсі. На основі узагальнення дослідження визначено частоту вживання прецедентних феноменів у текстах історичної прози. На конкретних прикладах наведено одиниці прецедентних феноменів, які застосовуються в історичному дискурсі. Виявлено прецедентні релігійні назви оцінного характеру як самостійні дискурсивні маркери. Зроблено висновок про значення вживання прецедентних текстів у процесі мовлення.