Семантичні моделі української поетологічної лірики XX століття - Артеменко, Л. (Філологічний дискурс, 2017)
Стаття присвячена аналізу теоретичних засад поетологічної лірики, в основі якої – авторська рефлексія або саморефлексія стосовно тих або тих аспектів поетичної творчості чи особистості поета. На матеріалі поетологічного дискурсу української поезії ХХ ст. розглянуто специфіку реалізації семантичних моделей української поетологічної лірики. У межах концепції сакралізованості мистецтва розмежовано міфоцентричну та теоцентричну, у межах концепції десакралізованості мистецтва – громадськоцентричну, мистецькоцентричну й антропоцентричну семантичні моделі поетологічного дискурсу.