Теоретичний аспект категорії "творча еволюція" в літературознавчій рецепції - Крупка, В. (Філологічний дискурс, 2019)
Висвітлено ґенезу та розвиток категорії «творча еволюція» в літературно-критичній думці. З’ясовано її естетичну природу на різних етапах історико-літературного дискурсу, зокрема означено вклад у рецепцію творчості та її еволюції Арістотеля, Платона, І.Канта, Ф.Шеллінга, М.Бердяєва, А. Берґсона, З.Фройда, К.Ґ. Юнга, М. Бахтіна та ін. Відзначено, що на відміну від західноєвропейського дискурсу, в якому домінуючою була раціоналістична орієнтація на вивчення творчого поставання суб’єкта, українська літературно- критична думка спрямувала свій погляд на творчість як на розвиток і саморозвиток людини, на реалізацію її внутрішніх потенційних можливостей. Окреслено сучасне розуміння творчої еволюції, яке передбачає творчий пошук і авторську художність. Загалом звернено увагу на філософський, соціальний, психологічний і власне естетичний рівні творчості.