"Щоб ним женщина поводила? Ні, сього не буде": маскулінні стратегії персонажів Івана Франка у стосунках із жінками - Шмега, К. (Філологічний дискурс, 2019)
У статті сфокусовано увагу на міжособистісних взаєминах у прозі Івана Франка. Мета статті – виявити, як на соціокультурному та психологічному рівнях Франко відтворює чоловічий погляд на жінку, її сприйняття, які стратегії у стосунках із жінками застосовують чоловічі персонажі, як підкреслюють у них свою маскулінність; визначено, як на психіку чоловіка впливають невдалі стосунки та як він їх переживає. У контексті дискурсу маскулінності Франкових персонажів виокремлено основні статуси, у яких постає жінка в чоловічій рецепції: родинний (мати, донька, сестра), еротичний (коханка, демониця-спокусниця), матримоніальний (дружина) та стратегії у стосунках із нею: об’єктивізація, інфантилізація, менторство, ідеалізація, маніпуляція.