Світові тенденції розвитку атомно-енергетичного комплексу та їх вплив на атомно-промисловий комплекс України - Ляшенко, В.І.; Осадча, Н.В.; Шевченко, В.Г. (Вісник економічної науки України, 2020)
У статті проаналізовано тренди розвитку атомно-промислового комплексу. Серед основних проблем розвитку атомно-промислового комплексу визначено недосконалість законодавчої бази, відсутність інвестицій. Необхідна кількість збагаченого урану в ядерному паливі закуповується Україною тільки в РФ. Обґрунтовано необхідність розроблення послідовності етапів інноваційно-орієнтованого розвитку атомно-промислового комплексу Україні на основі стратегічних детермінант. Безпосередньо атомно-промисловий комплекс, який є провідною ланкою ядер¬но-енергетичного комплексу України, можна вважати комплексною галуззю національної економіки, що включає: уранове виробництво, що створює основу для задоволення потреби атомних електростанцій у природному урані на середньо- та довгострокову перспективу; цирконієве виробництво, яке передбачає налагодження випуску цирконію, що є основним конструкційним матеріалом для виготовлення ядерного палива з огляду на його унікальні фізичні властивості слабкої взаємодії з нейтронним потоком в активній зоні реактора; виробництво іонообмінних матеріалів та забезпечення ними в повному обсязі уранове виробництво України; виробництво тепловидільних збірок та комплектувальних виробів як невід’ємної ланки створення власного ядерно-паливного циклу; наукове, проєктне та інформаційне супроводження проведення науково-дослідних робіт. В Україні відсутній профільний інститут, який би займався координацією науково-дослідних питань щодо розвитку атомно-промислового комплексу. Внесок атомно-промислового комплексу України у створення валового внутрішнього продукту не є значним, але його роль важлива щодо забезпечення економічної безпеки та досягнення енергетичної незалежності країни. Досліджено стан атомно-промислового комплексу у інших країнах світу. Для розвитку атомно-промислового комплексу доцільно використовувати інноваційний підхід. Даний підхід представлено як сукупність трьох взаємопов’язаних блоків, а саме: методико-інформаційного; діагностично-орієнтувального; оціночно-процесуального. Обґрунтовано необхідність збільшення обсягу видобутку урану, рівня його збагачення та одночасно вирішення екологічних питань щодо утилізації відходів.