Проблеми та перспективи розвитку системи соціального забезпечення в умовах цифрової економіки - Новікова, О.Ф.; Логачова, Л.М.; Красуліна, Я.Є. (Вісник економічної науки України, 2020)
Статтю присвячено пошуку шляхів розв’язання проблем трансформації соціально-трудових відносин в цифровій економіці. Розглянуто проблеми функціонування системи соціального забезпечення та соціального страхування, обумовлені швидким розповсюдженням нових форм зайнятості, зниженням частки найманих працівників – платників внесків на соціальне страхування. Проаналізовано норми міжнародного трудового права, викладені у Конвенціях МОП про мінімальні норми соціального забезпечення та збереження прав у галузі соціального забезпечення. Обґрунтовано, що розповсюдження дистанційних форм працевлаштування, нові форми зайнятості в економіці цифрових платформ у глобалізаційному контексті підвищують значимість міжнародних домовленостей та правових міждержавних документів у сфері трудових відносин. Досліджено перспективні напрями розвитку системи соціального страхування як дієвого механізму протидії соціальним ризикам. Розкрито зміст та переваги відомих систем соціального забезпечення, зокрема, соціальне страхування, всезагальний доступ, фонди страхових накопичень, індивідуальні приватні рахунки, покладення обов’язків на підприємства, соціальна допомога. Обґрунтована необхідність розробки концепції реформування системи соціального забезпечення в Україні в умовах цифрового розвитку, запропоновано складові концепції та перспективні напрями реформування системи.