Соціальний захист держави: суть, моделі та особливості забезпечення - Латишева, О.В.; Євтушенко, М.О.; Пронін, С.В.; Будовій, М.Ю. (Вісник економічної науки України, 2020)
У статті було проаналізовано нормативно-правову базу, фахову літературу, статистичні та аналітичні звіти, Інтернет-джерела для визначення сутності соціального захисту, моделей та індикаторів його забезпечення. Визначено, що категорія «соціальний захист» є значно ширшою за своїм змістом і вона включає в себе поняття «соціальне забезпечення». З’ясовано характерні риси моделей соціального захисту в європейських країнах. Встановлено, що моделі соціального захисту в країнах Європи спрямовані на компенсацію громадянам втрат внаслідок безробіття, втрати житла, захворювання, інвалідності, виробничого травматизму, втрати годувальника, старості тощо. У роботі досліджено та наочно представлено динаміку деяких показників, які характеризують рівень бідності та інші параметри забезпечення соціального захисту. Доведено відсутність географічних ознак у ситуації з відносною бідністю. Встановлено загальне зменшення диференціації серед бідного населення, і наближення його доходів (витрат) до межі бідності на фоні зростання вартісного значення межі бідності за всіма монетарними критеріями, а також підвищення значення межі відносної бідності за шкалою еквівалентності Європейського Союзу. У результаті аналізу та узагальнення нормативно-правової бази, наукових праць вітчизняних і зарубіжних авторів визначено специфіку моделей та засобів соціального захисту в світовій практиці та в Україні.