Моніторинг стану фінансової безпеки домогосподарств та його впливу на рівень фінансової безпеки України - Полторак, А.С.; Паламарчук, В.Ю. (Вісник економічної науки України, 2020)
Проведено моніторинг стану фінансової безпеки домогосподарств та її впливу на рівень фінансової безпеки України. Досліджено динаміку кількості домогосподарств в Україні. Розглянуто основні чинники впливу на рівень фінансової безпеки домогосподарств залежно від сфери виникнення та проаналізовано їх динаміку протягом зазначеного періоду. Досліджено динаміку рівня фінансової безпеки держави та індексу людського розвитку. Доведено гіпотезу щодо наявності впливу на залежну змінну – рівень фінансової безпеки України незалежних показників (індексу людського розвитку та обсягу ВВП на душу населення), які впливають на її формування та міцність та характеризують стан фінансової безпеки домогосподарств. Обґрунтовано, що між незалежними та залежною змінними існує прямий зв'язок. Доведено, що розроблена модель відповідно до F-критерію Фішера є адекватною. Математично встановлено існування сильного зв’язку між незалежними та залежною змінними, що підтверджує доцільність запровадження заходів підвищення рівня фінансової безпеки домогосподарств у сучасних умовах та, відповідно, показників, які формують цей рівень, задля гарантування фінансової безпеки України.