Прелімінарна матриця соцреалістичної парадигми "дитя революції" - Вільчанська, Ю.; Завидович, В. (Філологічний дискурс, 2020)
Досліджується питання соціального вигнанства дитини (сирітства / безпритульності) в його онтологiчному значенні. Розглядається особливості формування виокремленої парадигми «дитя революції». Образ знедоленої дитини – інтерпретується, як перше втілення даної парадигми в літературі. Прослідковується специфіка формуванння парадигми «дитя революції», та вплив на це явище суспільно-історичних потрясінь. Вивчається прелімінарна кризова передісторія дитячої особистості в умовах революції як соціальної травми. Смерть дитини, піднесеної спільною справою (або захопленою новою державною ідеєю), інтерпретується як транзитивний образ європейської повоєнної літератури нового часу.