Руські погости та скандинавські хусабю у контексті еволюційних змін ранньодержавних інститутів полюддя та вейцли - Зубашевський, Н. (Княжа доба: історія і культура, 2010)
Стаття присвячена порівняльному аналізу типології історичного розвитку систем поселень скандинавських хусабю та руських погостів. Дослідження процесів становлення та функціонування хусабю та погостів здійснюється крізь призму з’ясування особливостей (закономірностей і феноменів) процесів еволюційних системно-структурно-функціональних змін ранньодержавних владних інститутів скандинавської вейцли та руського полюддя. Результати дослідження підтверджують типологічну близькість історичного розвитку давньоскандинавського та руського регіонів, паралельність і синхронність процесів соціального і політичного розвитку на Русі та у Скандинавських країнах.