"Левъ, имь жє половци дьти страшаху": стереотипи Романа Мстиславича у Галицько-Волинському літописі, Великопольській хроніці та модерній історичній традиції - Голик, Р. (Княжа доба: історія і культура, 2010)
Автор порівнює стереотипний образ Романа Мстиславича у двох середньовічних пам’ятках: Галицько-Волинському літописі та Великопольській хроніці. Водночас простежено еволюцію цього стереотипу в українській та польській модерній історичній свідомості.