Археологічні, краніологічні та етнографічні відомості про боротьбу з упирями за княжої доби - Мазур, О.; Терський, С.; Подоляка, Т. (Княжа доба: історія і культура, 2010)
Запропоновано нове трактування археологічних знахідок – черепів, пробитих цвяхами. Автори доводять, що це не результат катування монголо-татарами місцевих жителів, а обряд який символізував боротьбу з утрями.