Українська мова як чинник державотворення: наукові засади і моделі втілення (стенограма наукової доповіді на засіданні Президії НАН України 20 січня 2021 р.) - Гриценко, П.Ю. (Вісник НАН України, 2021)
У доповіді наголошено, що мовне будівництво держави залишається пріоритетним завданням законодавчої, виконавчої влади, науковців і громадськості. Останніми роками зросли обсяги та ускладнилися завдання дослідження української мови, зокрема обґрунтування шляхів і форм удержавлення української мови, досягнення безконфліктного мовного буття соціуму, що потребує подальшого розвитку й поглиблення академічного дослідження мови, розширення проблематики, спрямованої на забезпечення практичних потреб державного будівництва, удосконалення структури та поліпшення кадрового й матеріально-технічного забезпечення базової лінгвоукраїністичної установи — Інституту української мови НАН України.