Галицько-волинські зв’язки з німецькими землями: попередні зауваження - Войтович, Л. (Княжа доба: історія і культура, 2012)
Здійснено спробу охарактеризувати основні проблеми дослідження зв’язків галицько-волинських земель з німецькими землями у Х – на початку XV ст. Звернено увагу на торговельні зв’язки, початок яких зафіксував Раффельштеттенський митний статут (між 904–906 рр.), розвиток контактів вздовж міжнародних артерій Via regia та Бурштинового шляху, політику князів Данила Романовича та Лева Даниловича із залучення німецьких колоністів після монгольської навали і пов’язані з цією колонізацією культурні впливи. Виділено окремі аспекти політичних контактів, зокрема звернення до імператора Фрідріха І Барбароси князів Ростислава Івановича та Володимира Ярославовича, зв’язок Романа Мстиславовича з Філіпом Гогенштауфеном, контакти Данила Романовича з Бабенберґами, участь Романовичів у боротьбі за австрійську спадщину і в угорсько-німецьких конфліктах, союз короля Юрія Львовича з баварським герцогом Оттоном ІІІ, залучення сілезької шляхти Володиславом Опольським та заключний етап боротьби за королівство Русі на Констанцькому соборі 1414–1418 рр. Зроблено висновок про можливості продовження досліджень завдяки залученню масивів опублікованих латиномовних хронік та актових матеріалів, а також практично не використовуваних досі німецьких архівів.