Проблема васальної залежності Дмитра Детька від угорського короля Людовика І - Волощук, М. (Княжа доба: історія і культура, 2012)
В історії Галицької землі впродовж 1340–1349 рр. боярин Дмитро Детько був найбільш знаковою постаттю. Однак його етнічне походження і рівень взаємовідносин із угорськими королями досі є дискусійними. У королівському акті Людовика І з 1344 р. він постає як Comes Dechk. Його ім’я співзвучне із цілим рядом топонімів з території угорських комітатів Абауйвар і Боршод та іменами деяких місцевих мешканців. Мабуть, Дмитро був слов’янського походження із руських переселенців, які оселилися в Угорщині у ХІІІ або на початку XIV ст., переїхавши з часом на службу до Юрія ІІ Тройденовича. Причиною зміни місця проживання могла бути поразка опозиційних династії Анжу сил в країні.