Ще раз про загадку загибелі князя Романа Мстиславовича - Войтович, Л.В. (Княжа доба: історія і культура, 2015)
Проаналізовано всі збережені джерела та версії істориків стосовно причин останнього походу першого галицько-волинського князя Романа Мстиславовича та його загибелі у 1205 р. Автор обстоює версію походу до Саксонії на підтримку свояка – німецького короля Філіпа Гогенштауфена у його боротьбі з Оттоном IV Вельфом і випадкової загибелі.