Холмський пам’ятник перемоги поблизу Ярослава 1245 року - Диба, Ю.Р. (Княжа доба: історія і культура, 2015)
Розглянуто літописне повідомлення 1259 р. про холмський стовп з орлом. На підставі текстологічних вказівок проаналізовано типологічні, морфологічні та композиційні характеристики холмського стовпа та їхні історичні аналоги. Монумент потрактовано пам’ятником у вигляді кам’яної колони з базою та чотириликою капітеллю, увінчаним фігурою орла, встановленим на міському поприщі, призначеному для проведення лицарських турнірів. Семантичне навантаження композиції холмського монумента з орлом відчитується у трьох знаменнях Ярославської битви 1245 р. Викладені дають підстави аби вважати, що холмський монумент з орлом споруджено в пам’ять про цю славетну перемогу Романовичів.