"Подвійна" коронація Данила Романовича: загадка легенди чи реальний факт - Войтович, Л.В. (Княжа доба: історія і культура, 2015)
Проаналізовано джерела про коронацію Данила Романовича у 1253 р. і висвітлення цієї події у викладі хроністів ранньомодерного часу. Встановлено, що інформація Галицько-Волинського літопису повністю відповідає повідомленню Ніколо де Кальві, сповідника папи Інокентія ІV, та польського джерела з кола краківського єпископа Яна Прандоти, яке було у розпорядженні хроніста Яна Длуґоша. Саме Я. Длуґош свідомо сфальшував інформацію про коронацію, закресливши первинний варіант, взятий з цього джерела, і вставивши на полях власну конструкцію під 1246 р. Мацєй Меховіта навів обидва фрагменти, що привело до пізніших версій з домінантою длуґошівської версії 1246 р. Сучасні історики, не зауважуючи досліджень з цієї проблеми В. Семкович-Зарембіни та Д. Домбровського, продовжують шукати джерел цих версій. А проблема “подвійної” коронації у 1253 р., про яку писав Я. Длуґош, і надалі залишається відкритою, оскільки з’ясувати, яка з трьох можливих версій правильна без віднайдення нових джерел, неможливо.