Князь Александр Ярославович и король Даниил Романович как люди Средневековья - Мусин, А.Е. (Княжа доба: історія і культура, 2015)
Запропоновано порівняльний аналіз доль двох чільних постатей історії Східної Європи XIII ст. – князя Олександра Ярославовича (Невського) і короля Данила Романовича, а також уявлень сучасників про їх посмертну долю і святість. Дослідження засноване на базових категоріях середньовічної культури, що забезпечує від модернізації історії. Запропоновано висновок про штучність протиставлення цих володарів у сучасній свідомості. У житті князів простежуються численні паралелі, які пояснюють не літературні топоси, а умови середньовічного життя і менталітету. Існуючі відмінності стосуються, здебільшого, церковної політики та релігійної культури й продиктовані відмінним політико-географічним розташуванням їх князівств на карті Європи. Пропонується уточнення початкового періоду історії Холмської єпархії та ролі єпископа Іоана у складенні літописного образу Данила Романовича. Канонізація князя Олександра пояснюється існуванням сильного й стабільного осередку церковної влади поряд з місцем його поховання у Владимирі, відсутньої у Холмі, де поховано короля Данила.