Ruskie i węgierskie przyczyny upadku władzy BolesŁawa Szczodrego w Polsce - Tęgowski, J. (Княжа доба: історія і культура, 2018)
Проаналізовано причини падіння влади Болеслава Щодрого в Польщі внаслідок внутрішнього конфлікту і вбивства краківського біскупа Станіславом. Запропоновано їх тлумачення у широкому контексті русько-польсько-угорських контактів, визначених родинними пов’язаннями правителів та окремими кроками їх політики. Докладно проаналізовано обставини пограбування князя Ізяслава Ярославовича в Польщі, коли він намагався вербувати там військо для повернення влади у Києві та розвиток ситуації, внаслідок якого краківський біскуп, відповідно до папської булли, всупереч Болеславу, чинив кроки щодо участі польських найманців у боротьбі за владу в Києві, внаслідок чого й виник конфлікт, в результаті якого Станіслав загинув, а Владислава вигнано з Кракова.