Храм Святого Пантелеймона в Галичі у контексті політичного життя Галицького князівства (кінець 80-х років ХІІ – перша чверть ХІІІ століття) - Головко, О. (Княжа доба: історія і культура, 2019)
У контексті розгляду головних сторінок історії Галицької землі кінця 80-х років ХІІ – першої третини ХІІІ ст. аналізуються обставини виникнення і побудови храму св. Пантелеймона в Галичі, його роль у політичному розвитку Прикарпаття. Розглянуто перипетії боротьби князів Володимира Ярославовича і Романа Мстиславовича за владу в Галицькому князівстві, показано вплив сусідніх держав на хід протистоянь у Прикарпатті. Автором показана роль храму як духовного центру резиденції Романа Мстиславовича, його нащадків, відзначається посилення значення осередку довкола церкви як центру суспільного життя столиці Галицької землі в часи правління князя Мстислава Мстиславовича “Удатного”.