Термін “Мала Русь” у документах XIV століття - Паршин, І. (Княжа доба: історія і культура, 2019)
Проаналізовано вживання терміну “Мала Русь” у документах XIV ст. Автор підсумував, що вперше та надалі послідовно це означення зустрічається в актах константинопольських патріархів, пов’язаних із заснуванням та функціонуванням Галицької митрополії. Водночас, використання цього топоніму свідчить про деяку рівнозначність Малої Русі та королівства Русі, тобто окреслює Малу Русь саме як державу з королівською владою. Принаймні, дослідження аналогічних за назвою географічних та політичних утворень середньовічної Центральної Європи (Мала Угорщина, Мала Польща тощо) призводить саме до такого висновку. Водночас, не відомо, наскільки тогочасна західна практика корелюється з грецькими документами, хоча в останніх кордони Галицької митрополії чітко співпадають з межами держави Романовичів. Подальші дискусії з цієї проблеми із залученням нових джерельних свідчень, безперечно, наблизять істориків до вирішення цього питання.