Моделювання впливу структурних параметрів переробної промисловості на її ефективність (на прикладі країн ЄС) - Іщук, С.О.; Созанський, Л.Й. (Економіка промисловості, 2021)
Промисловість (передусім переробна) була і залишається провідним видом економічної діяльності, про що свідчить активізація процесів решорингу в індустріальних країнах Європейського Союзу. Однак конкурентоспроможність промислового сектору економіки або його перманентна здатність витримувати конкуренцію внаслідок наявності відповідного потенціалу може бути реалізована лише за умови досягнення високого рівня ефективності функціонування. Останній, своєю чергою, значною мірою залежить від сформованих структурних параметрів, під якими розуміються співвідношення між частками різних видів виробництв за рівнем їх технологічності у випуску переробної промисловості.Метою статті є визначення впливу структури (у розрізі виробництв за рівнем їх технологічності та імпортозалежності) переробної промисловості на ефективність її функціонування. За допомогою методів кореляційно-регресійного аналізу на прикладі окремих країн Євросоюзу (Німеччини, Польщі, Чехії) обґрунтовано гіпотези щодо впливуна ефективність (значення частки валової доданої вартості у випуску) переробної промисловості величини частки високо- і середньо-високотехнологічних виробництв у структурі випуску, а також частки імпорту у проміжному споживанні названих виробництв. Побудовано економіко-математичні моделі оптимізації структури випуску і проміжного споживання переробної промисловості за критеріями підвищення рівня технологічності та зниження рівня імпортозалежності, які розв’язано методом лінійного програмування. Математично доведено залежність між зміною структурних параметрів (частки високо- і середньо-високотехнологічних виробництв і частки імпорту у структурі їх проміжного споживання) переробної промисловості та величиною співвідношення між валовою доданою вартістю і випуском. Доведені наукові гіпотези, а також одержані результати моделювання створюють теоретико-методологічний базис для вибору критеріїв структурної трансформації промислового сектора економіки України.