Алгебраїчне моделювання та його застосування - Летичевський, О.О. (Вісник НАН України, 2021)
Статтю присвячено науковим розробкам Інституту кібернетики ім. В.М. Глушкова НАН України, пов’язаним із застосуванням технологій алгебраїчного та інсерційного моделювання на основі алгебри поведінок. Розглянуто технології формалізації, алгебраїчної верифікації та тестування програмних і апаратних специфікацій у рамках модельного способу розроблення програмних систем. Приділено увагу використанню алгебраїчного моделювання в біологічних дослідженнях, створенні систем на основі блокчейн-платформ, аналізі правових та економічних моделей. Як один з основних напрямів практичного застосування зазначених технологій виокремлено галузь кібербезпеки, в якій використовується метод алгебраїчного зіставлення та формалізація шаблонів вразливостей і кібератак.