"Без мінералогічних зібрань неможливий розвиток мінералогії" — академік В. І. Вернадський - Матковський, О.І.; Павлишин, В.І.; Соломатіна, Л.О. (Вісник НАН України, 2021)
У статті стисло висвітлено історію, мінеральне багатство, види діяльності та проблеми розвитку всіх офіційних мінералогічних музеїв України різного підпорядкування і різного статусу. Проаналізовано ключову роль академіка В.І. Вернадського у розвитку музейної справи в Україні. Розглянуто особливості науково-освітньої та науково-дослідницької діяльності мінералогічних музеїв, яка супроводжується організацією науково-прикладних та освітянських форумів, публікацією відповідних матеріалів.