Проблеми утилізації доменних шлаків у контексті переходу до циркулярної економіки - Лепа, В.В.; Прогнімак, О.Д. (Економічний вісник Донбасу, 2021)
В Україні проблема накопичення відходів металургійної галузі, зокрема відвальних доменних шлаків, має економічну і екологічну складові. Тому до головних проблем, передусім, віднесено відсутність серед пріоритетів економічної політики України критерію екологізації промислової сфери. У статті розглянута ситуація, яка склалася у шлаковому господарстві України, узагальнено існуючий досвід використання металургійних шлаків як техногенної сировини. Проблеми впровадження циркулярної економіки на території інтенсивного розвитку металургійної промисловості розглядаються передусім у контексті створення гнучкої інфраструктури переробки металургійних відходів, адже проблема відходів знаходиться у центрі уваги усієї циркулярної економіки. Але таку інфраструктуру неможливо створити, не подолав технологічних, економічних, інституціональних проблем утилізації доменних шлаків в Україні, які перешкоджають створенню галузі шлакопереробки на принципах циркулярної економіки. На засадах оцінки макроекономічних та екологічних ефектів від впровадження елементів циркулярної економіки у вітчизняній металургійній промисловості доведено ресурсну цінність доменних шлаків, як техногенної сировини для будівельної галузі, зокрема цементної промисловості, а також дорожнього будівництва та інших напрямів використання. Наведено шляхи вирішення економічних та інституціональних проблем шлакопереробки на макро-, мезо- і мікроекономічному рівнях, надано пропозиції щодо удосконалення правової бази розвитку циркулярної економіки, участі держави, органів місцевої влади та бізнесу у створенні вітчизняної індустрії з переробки доменного шлаку.